Harran'da rezene ekimi yapıldı
Şanlıurfa'da pamuk, mısır ve buğday gibi geleneksel ürünlerin girdi maliyetlerinin artması ve verim düşüşü, çiftçileri alternatif ürünlere yöneltti. Bu yıl Harran bölgesinde ilk kez 1000 dekar üzerinde bir alana tıbbi aromatik bitki olan rezene ekimi yapıldı.
Rezene,kurak ve kayalık arazilere uyumlu olması ve yüksek pazar fiyatı ile çiftçileriçin umut vadediyor. Hem çayı, yemeği hem de salatası yapılan rezene, aynızamanda kökünden yaprağına kadar birçok şekilde kullanılabiliyor.
Bölgeçiftçisi Hanifi Yılmaztekin, rezenenin bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıdabulunacağına inanıyor. Yılmaztekin, "Geçmiş yıllarda pamuk, mısır vebuğdaydan yeterince verim alamadık ve fiyatlar da düştü. Bu nedenle farklıürünler denemeye başladık. Geçen yıl kimyon etmiştik bu yıl binlerce dönümekildi. Bu yılda Rezeneden umutluyuz. Verim alırsak önümüzdeki yıl bölgeçiftçisi daha geniş alanlara ekim yapacağına inanıyorum. " dedi.
Rezeneninfaydaları arasında şunlar yer alıyor:
1-Sütüretimini artırır
2- Zenginbesin değerine sahiptir
3-Adetağrılarına iyi gelir
4-Kilovermeyi destekler
5-Gözsağlığı tedavisinde kullanılabilir
6-Enfeksiyonlarlasavaşır
Harran'darezenenin ekimi, bölgenin tarımsal çeşitliliğinin artmasına ve çiftçileringelirlerinin artmasına katkıda bulunması bekleniyor.