Şanlıurfa'da 'beyaz altın' satışa sunuldu
ŞUTB'de gerçekleştirilen törende, Haliliye İlçesi İkiağız Mahallesinden çiftçi Osman Bakış ve Eyyübiye İlçesi Akçamescit Mahallesinden çiftçi Emrah Fırathan'ın yetiştirdiği pamuk, açık artırma usulüyle satışı sunuldu.
Yılınilk kütlü pamuğu sembolik olarak 320 liradan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB)bulunan bir tekstil fabrikası tarafından satın alındı.
Sezonunilk satışını gerçekleştiren Bakış ve Fırathan’a Şanlıurfa Ticaret Borsası(ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya altın takdim etti.
KAYA:VERİMİN ARTTIRILMASI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ
BaşkanKaya, yaptığı açıklamada, tarımın kalkınmadaki önemine değinirken, Şanlıurfaiçin stratejik bir ürün olan pamuğun üretim miktarı ve kalitesininarttırılmasının elzem olduğunu belirtti.
Pamuküretiminde yaşanan bazı sorunlara değinen Kaya, "Küresel pamuk piyasası2023/24’de dalgalanan fiyatlar, ticaret politikaları ve tüketici tercihlerindenetkilenmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra yüksek üretim maliyetlerinindüşürülmesi, verim ve kalite kayıplarının önüne geçilmesi, desteklerinetkinleştirilmesi ve pazarlama, sürdürülebilirlik ve farkındalığıngeliştirilmesi üretim ve verimin arttırılması için oldukça önemli. Pamuğun temiz toplanması gerekiyor, sanayiaçısından da hammadde olarak pamuğun bütün sektörlere katkısı var.’’ diye konuştu.
“TÜRKİYEORTALAMASINDA ŞANLIURFA’NIN PAYI YÜZDE 42”
BaşkanMehmet Kaya sözlerine şöyle devam etti:
"2023/24sezonunda 477 bin hektar alanda 2,1 milyon ton kütlü pamuk üretildi. Bunun 881bin ton’unu biz ürettik. Yani Türkiye ortalamasında Şanlıurfa’nın payı yüzde42. Bu sene de kentimizde yaklaşık 190 bin hektar alanda ekim yapıldı.Tahminlerimize göre 950 bin ton civarında bir rekolte söz konusu olacak. Bu dayine Urfa’yı pamuk üretiminde zirvelerde tutacaktır. İvmenin yukarı doğru seyretmesi bizim içinçok önemli. Kütlü pamuk üretimindeŞanlıurfa her sene birinci sırada yer alıyor. Şanlıurfa’da üretilen pamukkalite yönünden oldukça yüksek. GAP Projesi kapsamında sulanan alanlar arttıkçaüretimde de artış olacaktır Bu, ülkemiz ve ilimiz için bir şanstır. Pamuk,üretim ve tüketim açılarından, dünya genelinde 73 ülkenin doğrudan ilgialanında olan bir endüstri bitkisidir. FAO Tarım Görünümü 2024-2033 raporundakiverilere göre Pamuk ticareti tarafına bakıldığında Türkiye, hem 2024/25’te hemde gelecek 10 yıl boyunca başlıca ithalatçılardan biri olacak.’’